Hoe Qred ter wereld kwam

Het verhaal van de kleine ondernemer

In 2015 besloten mijn zakenpartners en ik om de eeuwenoude industrie van het verstrekken van leningen te veranderen, en meer specifiek de leningen aan kleine bedrijven. Van oudsher worden de kleinste bedrijven te weinig gefinancierd door de traditionele banken.

We spreken uit ervaring, we hebben ons in dezelfde situatie bevonden waar honderden kleine bedrijven elke dag mee te maken hebben. Laat me u een kort verhaal vertellen: er was eens een relatief jonge en aspirant-ondernemer, laten we hem Emil noemen, die zijn eigen bedrijf wilde beginnen. Er was veel te leren en veel dat nieuw, spannend en onbekend was. Een van de eerste dingen die Emil moest doen, was naar een bank gaan om een bankrekening te openen voor zijn bedrijf. Na een gesprek van 15 minuten waarin hij de bankier in een mooi pak vertelde over zijn bedrijfsplannen, kreeg de ondernemer te horen dat de bank het bedrijfsidee niet goed doordacht vond en dat hij helaas geen klant van de bank kon worden. Gelukkig gaf de ondernemer niet op en slaagde er na een tijdje in om een bank te vinden die zijn pas opgerichte bedrijf wel als klant accepteerde.

Helaas is dit geen zeldzame situatie. Het gebeurt vaak dat kleine ondernemers niet serieus genomen worden, of geen tijd, advies en eerlijke financiering krijgen.

Daarom hebben we in 2015 besloten om Qred te starten: om financiering gemakkelijker en toegankelijker te maken voor ondernemers. Het is alleen maar eerlijk, gezien het feit dat 4 van de 5 nieuwe jobs worden gecreëerd door eigenaren van kleine bedrijven en dat de toekomstige welvaart van landen voor een groot deel afhangt van het feit of we nieuwe en ambitieuze bedrijven creëren.

Vandaag de dag is Qred actief in maar liefst zes markten, is het een van de snelst groeiende fintechbedrijven in Zweden en is het vier jaar op rij opgenomen in de Financial Times-lijst van snelst groeiende bedrijven in Europa. Daarnaast is Qred de grootste financier van kleine bedrijven in Scandinavië en vanaf oktober 2023 zijn we ook een van de nieuwste banken van Europa.

We streven er nu naar om de nummer één bank voor kleine bedrijven in Europa te worden. We willen dat alle bedrijven de behandeling en het respect krijgen die ze nodig hebben en bovenal verdienen. Door gebruik te maken van machine learning en AI kunnen we binnen enkele seconden een grondige en adequate kredietbeoordeling maken en met onze integraties met andere platforms kunnen we de leningen binnen enkele minuten uitbetalen.

Tot nu toe hebben we meer dan 100.000 ondernemers gefinancierd en bijgedragen aan het creëren van meer dan 40.000 jobs door de jaren heen. We hebben ons tot doel gesteld om de miljoenen ondernemers in heel Europa die zwaar onderbankiert zijn te financieren en om de traditionele banken een klein beetje nederiger te maken.

Emil Sunvisson, CEO en medeoprichter