Hoe beveilig ik mijn digitale gegevens?

26/9/2023
4
minuten

Svea Mermans

Marketing Lead Belgium
Qred

In het huidige digitale tijdperk is het beveiligen van uw gegevens steeds belangrijker geworden. Uw gegevens kunnen persoonlijke informatie, financiële gegevens en vertrouwelijke bedrijfsinformatie bevatten, die allemaal moeten worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang. Een gebrek aan beveiliging van uw gegevens kan leiden tot identiteitsdiefstal, financieel verlies en reputatieschade. Dit geldt niet alleen voor u als persoon, maar ook voor uw bedrijf.

Bij Qred nemen we uw digitale veiligheid heel serieus en zorgen we ervoor dat al uw gegevens veilig zijn. Maar er zijn ook dingen die u zelf kunt doen om uw digitale veiligheid te verbeteren. Wij leggen u graag uit wat de gevaren zijn en hoe u uzelf het beste kunt beschermen:

Bescherm uw identiteit

Een van de belangrijkste redenen waarom het essentieel is om uw gegevens te beveiligen, is om uw identiteit te beschermen. Uw identiteit dient als toegangspoort tot uw gegevens en elke inbreuk op uw identiteit kan leiden tot ongeoorloofde toegang tot uw persoonlijke en vertrouwelijke informatie.

Binnen een bedrijf worden wachtwoorden regelmatig gedeeld tussen medewerkers. Daarom is het essentieel om deze wachtwoorden regelmatig te wijzigen en unieke wachtwoorden te maken die moeilijk te raden zijn. Dit beveiligt uw identiteit beter en maakt het lastiger voor anderen om bij uw gegevens te komen.‍

Bij Qred bedrijfslening vinden we het ontzettend belangrijk om uw gegevens veilig te houden. We maken dan ook gebruik van itsme en de elektronische identiteitskaart om u aan te melden en om offertes te tekenen. U kunt meer lezen over identiteitsverificatie in ons artikel over itsme.

Verschillende soorten aanvallen‍

Er zijn verschillende soorten aanvallen die uw gegevens in gevaar kunnen brengen:

Phishing

‍‍Een veel voorkomende aanval is phishing, waarbij e-mails, sms-berichten of telefoontjes worden gebruikt om individuen te misleiden om gevoelige informatie vrij te geven. Hackers gebruiken social engineering-tactieken om u te laten haasten om informatie te verstrekken of geld te sturen.

Spoof-sms

Spoof-sms is een andere vorm van phishing waarbij hackers nep sms-berichten verzenden die van een vertrouwde bron lijken te komen. Om dergelijke aanvallen tegen te gaan, is het raadzaam om via een ander kanaal contact op te nemen met de afzender en niet te reageren op verdachte e-mails of (sms-)berichten.

Cross-platform wachtwoorden

‍Wanneer hackers achter uw accountnaam en wachtwoord komen, kunnen zij deze ook op andere platforms gebruiken. Dit kan gebeuren als u hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, waardoor hackers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot uw gegevens. Apparaten met een verouderde software zijn ook kwetsbaar voor aanvallen omdat ze beveiligingsproblemen hebben die door hackers kunnen worden uitgebuit.

Handige tools om uw digitale gegevens te beschermen

Er zijn verschillende tools beschikbaar om u te helpen uw gegevens te beveiligen. Een van de meest effectieve tools is multi-factor authenticatie, waarbij twee of meer authenticatie factoren worden gebruikt om toegang te krijgen tot een account. U kunt bijvoorbeeld een wachtwoord en een authenticatie-app gebruiken om toegang te krijgen tot uw account. Het is echter essentieel om een back-up-methode te hebben voor het geval u het apparaat met de authenticator-app kwijtraakt.

Het gebruik van een wachtwoordbeheerder, zoals Bitwarden of 1Password, kan ook helpen om uw gegevens te beveiligen. Deze tools genereren unieke wachtwoorden voor elk account, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Ze kunnen fungeren als uw authenticatie-app en tegelijkertijd een veilige back-up-methode.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van een wachtwoordbeheerder betekent dat al uw wachtwoorden op één plek worden opgeslagen, dus het is van cruciaal belang om de wachtwoordbeheerder zelf te beveiligen met een veilig wachtwoord en een authenticatie-app.

In extreme gevallen kunt u een hardware-beveiligingssleutel gebruiken die de FIDO2-standaard ondersteunt (bijvoorbeeld Titan of Yubikey) als extra beveiligingslaag. Dit omvat het gebruik van een fysiek apparaat om de toegang tot uw account te verifiëren. Het is dan wel belangrijk om een back-up sleutel te hebben voor het geval de originele sleutel verloren of gestolen wordt.

Wat moet u doen als uw gegevens gehackt zijn

Als uw gegevens gehackt zijn, is de eerste stap het vaststellen van de omvang van de inbreuk en het nemen van passende maatregelen. Dit kan betekenen dat u wachtwoorden wijzigt, autoriteiten op de hoogte stelt of zelfs contact opneemt met getroffen personen. U kunt websites zoals havibeenpwned gebruiken om te controleren of uw account betrokken is geweest bij een inbreuk.

Bij het starten van een nieuw bedrijf is het essentieel om wachtwoorden te beveiligen en multifactor-authenticatie te gebruiken om uw gegevens te beschermen. Het is ook raadzaam om unieke accounts voor elke medewerker te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle apparaten regelmatig worden bijgewerkt om beveiligingsproblemen te voorkomen.

Kortom, het beveiligen van uw gegevens is van vitaal belang in het huidige digitale tijdperk. Het is essentieel om tools zoals multifactor-authenticatie, wachtwoordbeheerders en hardwaresleutels te gebruiken om uw gegevens te beschermen. Het regelmatig bijwerken van apparaten, het gebruik van unieke accounts en het regelmatig wijzigen van wachtwoorden kan ook helpen om de veiligheid van uw gegevens en die van uw bedrijf te beschermen. 

Related articles