Waarom moet ik inloggen met itsme?

26/9/2023
3
minuten

Svea Mermans

Marketing Lead Belgium
Qred

In onze moderne wereld gebeurt steeds meer digitaal en online interacties geven ons dagelijks leven vorm. We loggen ons vaak in op verschillende accounts, die persoonlijke informatie bevatten. Deze informatie wilt u uiteraard enkel delen met de juiste instanties. Om het risico op identiteitsfraude te verminderen, is het dan ook belangrijk om uw digitale identiteit te beheren en te verifiëren. Maar hoe doet u dat?

Itsme of .beID?

Itsme

Itsme is een app die u op uw telefoon kunt downloaden. Eenmaal u een account heeft aangemaakt, heeft u toegang tot online diensten en platforms zonder gedoe met meerdere wachtwoorden en gebruikersnamen. 

U kunt de app gebruiken om accounts aan te maken, uzelf te registreren en in te loggen op websites, om transacties zoals overschrijvingen of bestellingen goed te keuren en om online documenten te tekenen. Een elektronische handtekening met itsme heeft dezelfde juridische waarde als een handgeschreven handtekening.

.beID

.beID staat ook wel bekend als eID, of elektronische identiteitskaart. Om uw identiteit te verifieren via .beID heeft u uw elektronische identiteitskaart, een kaartlezer en de correcte software (EasZyLink) nodig. Via eID kunt u uw identiteit online verifiëren en documenten elektronisch ondertekenen. 

Zowel itsme als de elektronische identiteitskaart zijn veilige opties om uw identiteit te verifiëren, maar door de extra benodigdheden zoals een kaartlezer en software is de elektronische identiteitskaart minder gebruiksvriendelijk, vooral als u veel onderweg bent. We zullen ons in dit artikel dus vooral focussen op itsme.

Hoe werkt itsme?

Het verificatieproces via itsme verloopt telkens op dezelfde manier en bestaat uit 3 stappen:

1. U initieert een actie bij een bedrijf (bv: u wil inloggen)
2. U krijgt een melding in uw itsme app
3. U bevestigt de actie met uw geheime persoonlijke code. 

Is itsme veilig?

Ja. De itsme app voldoet aan de hoogste veiligheidsvoorschriften en is erkend op Europees niveau als betrouwbaar identificatiemiddel. De app maakt gebruik van multi-factor authenticatie (MFA), dus enkel u heeft toegang tot uw gegevens. De app versleutelt bovendien uw gegevens en u moet altijd zelf de actie bevestigen via de app en uw geheime code invoeren. Zo bent u er zeker van dat uw persoonsgegevens nooit worden gedeeld zonder uw toestemming.

Hoe gebruik ik itsme bij Qred?

Bij Qred kunt u zowel itsme als .beID gebruiken bij de aanvraag van een offerte, bij het ondertekenen van een offerte, alsook bij het inloggen op uw MyQred account. Door uw identiteit te verifiëren, gaat alles sneller, veiliger en kunnen we fraude helpen voorkomen.

Related articles