Start eenmanszaak - Zo doe je het stap voor stap

14/12/2023
5
minuten

Jesper Svedhem

Country Manager Belgium
Qred

Is het tijd om je eigen eenmanszaak op te richten? Geweldig! Maar wat is een eenmanszaak eigenlijk, en hoe werkt het in de praktijk? Geen zorgen - je vindt hier alle antwoorden voordat je je eigen bedrijf start. Bij Qred leggen we alles uit wat je moet weten over het opzetten van een eenmanszaak.

In 5 minuten of minder ontdek je wat een eenmanszaak is, hoe je er een vanaf nul kunt opzetten, en hoe Qred je kan helpen bij het financieren van de groei van je bedrijf.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een veelvoorkomende bedrijfsstructuur die vaak wordt gekozen door kleine bedrijven. Het is een bedrijfsvorm waarbij jij, als eigenaar, dezelfde entiteit bent als het bedrijf, wat betekent dat je persoonlijk volledig verantwoordelijk bent voor de schulden en verplichtingen van het bedrijf. Voordelen van een eenmanszaak zijn onder andere een eenvoudige en snelle registratieprocedure, evenals volledige controle over het bedrijf en zijn winsten. Er is ook flexibiliteit met betrekking tot boekhouding en belastingen, en je kunt zelfs je persoonlijke bankrekening gebruiken voor zakelijke transacties als je dat wilt.

Verschillen tussen verschillende bedrijfsstructuren

Nu we begrijpen wat een eenmanszaak is, hoe werken andere veelvoorkomende bedrijfsstructuren?

Besloten Vennootschap (BV): Een Besloten Vennootschap (BV) is een aparte juridische entiteit van de eigenaar, waardoor persoonlijke aansprakelijkheid beperkt is. Met andere woorden, als eigenaar ben je niet persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf. Een BV brengt echter complexere boekhouding met zich mee en hogere registratiekosten.

Vennootschap onder Firma (VOF): Een Vennootschap onder Firma (VOF) is een juridische structuur waarbij twee of meer personen het bedrijf samen runnen. Elke partner is persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf, en er is geen beperking op eigendom. Het is een goede rechtsvorm voor partnerschappen, maar net als een eenmanszaak biedt het niet de fiscale bescherming die een BV kan bieden.

Twijfel je tussen het opzetten van een eenmanszaak of een BV? Weeg de voor- en nadelen af van deze drie typen en kies degene die het beste bij jouw behoeften past.

Stap voor stap: Hoe een eenmanszaak opzetten

Stap 1: Registreer je eenmanszaak

Begin met het registreren van je eenmanszaak bij de Federal Public Service (FPS) - dankzij dit portaal hebben alle relevante autoriteiten toegang tot je registratie. Het registreren van je eenmanszaak betekent dat je officieel je bedrijf opricht en het een juridische identiteit geeft.

Stap 2: Vraag de F-taxatie goedkeuring aan

De volgende stap is het aanvragen van een F-taxatieattest. De F-tax is een voorwaarde om zakelijke activiteiten uit te oefenen, waardoor je je klanten kunt factureren en inkomstenbelasting kunt betalen. Het is ook vereist voor de BTW-registratie.

Stap 3: Registreer voor de BTW

Als je jaarlijkse omzet een bepaalde drempel overschrijdt, moet je je eenmanszaak registreren voor de BTW. Dit betekent dat je BTW zult berekenen op je facturen en de geïnde BTW zult doorgeven. BTW-registratie brengt extra administratieve verplichtingen met zich mee, maar kan afhankelijk van je bedrijf en klanten gunstig zijn.

Stap 4: Bescherm de naam van je bedrijf en overweeg verzekeringen

Kies tot slot een passende bedrijfsnaam die uniek is en niet al door iemand anders wordt gebruikt. Controleer ook of de naam van je bedrijf is geregistreerd en geen inbreuk maakt op merkrechten van anderen. Overweeg daarnaast relevante verzekeringen voor je bedrijf, zoals aansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsverzekeringen.

Hoeveel kost het om een eenmanszaak op te richten?

Het opzetten van een eenmanszaak kan kosteneffectief zijn in vergelijking met andere bedrijfsstructuren. Er is geen vereiste startkapitaal, en de registratiekosten bedragen meestal ongeveer 90,50 euro. Naast andere incidentele kosten, moet je mogelijk ook rekening houden met mogelijke advieskosten, zoals een boekhouder of juridisch adviseur, evenals eventueel startkapitaal om de initiële uitgaven van je bedrijf te dekken.

Hier is hoe je een realistisch budget kunt opstellen voor je bedrijf:

Identificeer de kosten: Identificeer alle kosten van je bedrijf, waaronder salarissen, huur, operationele kosten, reclame, enz.

Plan de inkomsten: Schat de inkomsten van je bedrijf op basis van je verkoopprognoses en de verwachtingen van je klanten.

Langetermijnperspectief: Denk aan langetermijninvesteringen en bespaar voor toekomstige groei en onverwachte kosten. Een realistisch budget is de sleutel tot financiële stabiliteit van je bedrijf.

Laat je eenmanszaak groeien met een zakelijke lening van Qred

Met een zakelijke lening van Qred kan je nieuwe apparatuur aanschaffen, marketing stimuleren en gekwalificeerd personeel aannemen voor je nieuwe bedrijf. Bij Qred bieden we zakelijke leningen van 10.000 tot 200.000 euro, en met een eenvoudig aanvraagproces kan je snel en gemakkelijk toegang krijgen tot kapitaal - als alles in orde is, kan je zelfs op dezelfde dag de fondsen op je rekening ontvangen!

Veelgestelde vragen over het opzetten van een eenmanszaak

Hoeveel kost het om een eenmanszaak te registreren?

De registratiekosten voor een eenmanszaak bedragen doorgaans ongeveer 90,50 euro, wat over het algemeen veel lager is dan voor andere bedrijfsstructuren, omdat er geen minimumkapitaalvereiste is.

Wat heb je nodig om een eenmanszaak op te zetten?

Om een eenmanszaak op te zetten, moet je je bedrijf registreren, een F-taxatieattest aanvragen en je, als je jaarlijkse omzet een bepaalde drempel overschrijdt, registreren voor de BTW.

Is het de moeite waard om een eenmanszaak op te zetten?

Absoluut! Als het past bij je bedrijfsmodel en je bereid bent om persoonlijk verantwoordelijk te zijn voor de schulden van het bedrijf, kan het oprichten van een eenmanszaak gunstig zijn, vooral als je eenvoudige financiële behoeften hebt.

Hoeveel kan je verdienen met een eenmanszaak?

Er is geen specifiek inkomstenplafond voor een eenmanszaak. Je inkomen hangt af van het type en de omvang van je bedrijf, evenals de geldende belastingwetgeving. Je betaalt inkomstenbelasting op basis van de geldende belastingtarieven.

Related articles